Het voeren van zaden in de tuin aan de “wilde vogels” is meer dan discutabel. Het advies om het hele jaar zaadmengsels te voeren is nadrukkelijk niet in het belang van de vogels.
In 1986 en in 1989 zijn door mijn collega Th. Smit, als hoofd van de Werkgroep Vogelsterfte van het Centraal Diergeneeskundig Instituut, twee artikelen geschreven in het blad van De Vogelbescherming.
In het eerste artikel wordt beschreven dat zaden een doodsoorzaak zijn van jonge vogels. In het tweede artikel wordt ingegaan op de risico’s t.a.v. de verspreiding van besmettelijke ziektes en benadrukt dat uitsluitend wordt bijgevoerd als het noodzakelijk is in de winter.
Lees hier het volledige artikel over het voeren van zaadmengsels, inclusief verwijzingen naar wetenschappelijke referenties/documentaties uit Clinical Avian Medicine Volume 1 en 2.
De informatie die al in 1986 en 1989 is gepubliceerd niet verouderd is maar volledig actueel.
Al meer dan 10 jaar is door mij aan de bel getrokken bij De Vogelbescherming. Het is nog extra schokkend omdat de zaadmengsels die worden gepromoot en verkocht, via De Vogelbescherming met het logo van De Vogelbescherming en via dierenwinkels niet biologische zaden zijn. Niet biologisch betekent per definitie dat er via deze zaadmengsels insecticiden, biociden/landbouwgif worden verspreid. Dodelijk voor insecten/bijen waar het al slecht mee gaat. Tevens slecht voor de vogels en met name voor de ‘insecten-eters’ die afhankelijk zijn van insecten en tegelijkertijd ongewenste gifstoffen binnen krijgen. Als het gaat om ‘insecten-eters’ dan gaat het niet alleen om de meesjes, het roodborstje of de heggemus maar om alle jonge vogels van mussen, vinken enz.
Deze problematiek wordt door mij, als vogeldierenarts/vogelliefhebber en ruim 50 jaar lid van De Vogelbescherming, al vele jaren aangekaart. Mijn conclusie is inmiddels dat er andere belangen meespelen dan de belangen van de vogels.
Drs. Jan Hooimeijer
Vanaf 1 januari 2014 heeft Drs. Jan Hooimeijer zijn werkzaamheden voortgezet als gecertificeerd papegaaiengedrags- therapeut en als deskundige op het gebied van de vogelgeneeskunde.
Lees hier meer...