Door Stichting Papegaai is in samenwerking met de Kliniek voor Vogels (*) en gesponsord door Avian HealthCare Company een geslaagde campagne gevoerd tegen de handopfok van papegaaien en parkieten. De problematiek is vanaf 1998 vanuit de Kliniek voor Vogels(*) door drs. Jan Hooimeijer als vogeldierenarts op de agenda gezet binnen de vogelgeneeskunde en binnen de avicultuur via lezingen tijdens internationale congressen.
Vanaf 2010 is door Stichting Papegaai samen met de Kliniek voor Vogels (*) voor de campagne tegen handopfok gestart met als doelstelling dat het scheiden van jonge papegaaien en parkieten van de ouders wordt verboden. Doelstelling is dat de jonge vogels pas gescheiden mogen worden van de ouders als de jonge vogels volledig zelfstandig kunnen eten. Er is een petitie opgesteld en door de vrijwilligers van Stichting Papegaai is informatie verstrekt. Er zijn duizenden handtekeningen verzameld tijdens tientallen evenementen verspreid door het hele land.
In het kader van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren is met ingang van 1 september 1996, het besluit ‘Scheiden van dieren’ in werking getreden. In dat besluit is voor een aantal diersoorten – honden, katten, konijnen en apen – bepaald dat de jonge dieren niet van het ouderdier gescheiden mogen worden voordat zij de voor die soort vastgestelde leeftijd hebben bereikt. Een uitzondering kan worden gemaakt indien dit noodzakelijk is met het oog op de gezondheid en het welzijn van het jong of het ouderdier. In het besluit uit 1996 zijn papegaaien niet opgenomen, omdat men destijds van mening was dat het vroegtijdig scheiden van kuikens en ouderdieren geen welzijnsproblemen opleverde. Samen met Stichting Dier & Recht is door Drs. Jan Hooimeijer, als voorzitter van Stichting Papegaai, een document opgesteld over de achtergronden en de juridische aspecten van handopfok bij papegaaien en parkieten. Op grond van 42 artikelen, onderzoeken en praktijkervaringen is aangetoond dat het scheiden van jonge papegaaien en parkieten van de ouders ongunstige gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de jonge vogels. Bovendien is naar voren gekomen dat handopfok grote nadelen heeft voor de ouders. In het document wordt aangegeven dat er bij handopfok van papegaaien grote commerciële belangen in het spel zijn. De uitkomsten komen overeen met datgene wat al tientallen jaren bekend is bij andere diersoorten zoals honden, katten, konijnen en chimpansees waardoor het bij deze soorten vanaf 1996 reden was om het scheiden van jonge dieren van de ouders via wetgeving te reguleren. In het licht van recent wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van deskundigen hebben Stichting Dier & Recht en de Stichting Papegaai geconcludeerd dat het noodzakelijk is om papegaaien alsnog te plaatsen op de lijst, die nu in artikel 1.18 van het Ontwerpbesluit ‘Houders van dieren’ ongewijzigd is overgenomen.
Het gezamenlijke document heeft een belangrijke rol gespeeld bij het onder de aandacht brengen van de problematiek bij de instanties die betrokken zijn bij dierenwelzijn, bij de politiek en bij het ministerie. Het document heeft een belangrijke rol gespeeld als basis van een rapport vanuit de Universiteit Wageningen. Tijdens Animal Event 2012, het grootste dierevenement in Nederland heeft Stichting Papegaai de Dierenwelzijnsprijs gekregen.
Van ruim 150 dierorganisaties die vertegenwoordigd waren is Stichting Papegaai geselecteerd. Belangrijk argument van de jury was dat Stichting Papegaai naast de professionele en papegaaivriendelijke voorlichting die gegeven wordt door een team van vrijwilligers, de stichting ook nadrukkelijk het welzijn van papegaaien en parkieten wil verbeteren door te streven naar een aanpassing van de wetgeving door middel van de campagne tegen de handopfok.
De campagne is een belangrijk succes omdat er voor het eerst een wettelijke regeling tot stand komt waarbij het welzijn van papegaaien en parkieten centraal staat. Het is dan ook een mijlpaal op het gebied van het welzijn van papegaaien in gevangenschap en een reden om trots te zijn. De doelstelling van de campagne van Stichting Papegaai in samenwerking met de Adviespraktijk voor Vogels wordt in de nieuwe regelgeving volledig overgenomen. Het betekent dat het vanaf 1 juli 2014 verboden is om een jonge papegaai/parkiet te scheiden van de ouders als de jonge vogel nog niet volledig zelfstandig kan eten en op dat punt nog afhankelijk is van de ouders. Vanzelfsprekend kan bij een medische indicatie een uitzondering worden gemaakt zoals dat ook van toepassing is bij andere diersoorten.
Een overtreding geldt als een economisch delict en kan worden bestraft met een geldboete of een gevangenisstraf.
Vanuit de Adviespraktijk voor Vogels wordt in samenwerking met Stichting Papegaai voorlichting gegeven over het verantwoord houden en kweken van papegaaien en parkieten.
Voor vragen, informatie en bij belangstelling kunt u terecht bij de Adviespraktijk voor Vogels (info@vogeladvies.nl) en Stichting Papegaai (secretariaat@stichtingpapegaai.nl).
* Vanaf december 2013 Adviespraktijk voor Vogels
Drs. Jan Hooimeijer
Vanaf 1983 tot 2013 is Drs. Jan Hooimeijer, als eigenaar van de Kliniek voor Vogels in Meppel, werkzaam geweest als praktiserend vogeldierenarts en vanaf 2007 als gecertificeerd papegaaiengedragstherapeut.
Vanaf 1 januari 2014 heeft Drs. Jan Hooimeijer zijn werkzaamheden voortgezet als gecertificeerd papegaaiengedrags- therapeut en als deskundige op het gebied van de vogelgeneeskunde.
Lees hier meer...
Vanaf 1 januari 2014 heeft Drs. Jan Hooimeijer zijn werkzaamheden voortgezet als gecertificeerd papegaaiengedrags- therapeut en als deskundige op het gebied van de vogelgeneeskunde.
Lees hier meer...