Omschakelen op Harrison’s Bird Foods

Binnen de Adviespraktijk voor Vogels is het onze ervaring dat het grote merendeel van de vogels binnen dezelfde dag Harrison’s Bird Foods gaan eten als ze worden opgenomen. Wij weten dat de vogels de voedingen heel lekker vinden. Hieronder wordt uitgelegd wat de aanpak is binnen de Adviespraktijk voor Vogels.
Het is vergelijkbaar met kinderen, die goed zijn opgevoed, dat ze geen problemen vertonen met eten, het leuk vinden in de speeltuin of in bad en geen probleem hebben met naar bed gaan. Veel voorkomend zijn kinderen die ergens anders wel bepaald eten eten, maar weigeren thuis hetzelfde te eten en aangeven het niet te lusten.
Een te vermijden signaal is om als opvoeder te laten merken dat kinderen naar bed moeten of dat bepaald eten gegeten moet worden. Dergelijke signalen werken over het algemeen alleen maar averechts. Kinderen gaan graag mee naar bed als ze weten dat er een boekje wordt voorgelezen, een speeltje wordt gespeeld of een liedje wordt gezongen en niet omdat ze van ouders moeten gaan slapen.
Uiteindelijk doen onze huiskamervogels graag wat wij willen omdat ze er zelf een goed gevoel bij hebben en niet omdat wij het graag willen. En zeker niet om ons een plezier te doen. Het goede gevoel is het gevolg van de eerdere beloningen voor gewenst gedrag.
Onze aanpak
Binnen de Adviespraktijk voor Vogels is een 5-stappen protocol ontwikkeld bedoeld om daarmee een houding te ontwikkelen waarbij de vogel binnen een korte tijd 4 x wordt beloond voor gewenst gedrag en daarbij in het bijzonder uitvoerig wordt beloond voor de intelligentie. Dit 5-stappen plan wordt uitvoerig beschreven op de DVD: ‘Houden van’ Parkieten en Papegaaien
Rode draad in deze aanpak is dat wij ons niet door het gedrag van de vogel laten manipuleren. Belangrijk is daarbij dat vogels het als plezierig ervaren om op een positieve manier te worden gemanipuleerd. Bij het overschakelen van de voeding maken we hierbij gebruik.
Wij spelen altijd zelf eerst zelf met het voer, breken er stukjes van af en eten het op waarbij we laten merken dat we het heel lekker vinden. We vermijden dat we vogels het gevoel geven dat we graag willen dat de vogels de brokjes gaan eten of dat ze het moeten eten. Het is een kwestie van belangstelling wekken voor…
Vervolgens prijzen we de vogel de hemel in en vertellen daarna bijvoorbeeld iets over de kleur van zijn staart, dat hij een linker pootje heeft of iets anders. Daarna laten we de brokjes zien en geven aan dat de vogel best wel even mag proeven van MIJN brokjes. Normaal gesproken wil elke vogel dan wel even met de tong voelen. Dat is voldoende.
Daarna breken we enkele brokjes en laten deze achter op tafel of in het voerbakje en gaan we andere dingen doen waarbij we de vogel geen aandacht geven. Onze ervaring is dat het uitzonderlijk is dat een vogel met deze aanpak niet dezelfde dag van de brokjes gaat eten.
Er zijn altijd uitzonderingen en als het omschakelen een paar dagen duurt, is dat natuurlijk ook geen probleem.
Grasparkieten behoren veelal allemaal tot de uitzonderingen waarbij de aanpak kan zijn om de voeding te mengen met de oude voeding of met Lafeber Avi-Cakes en het overschakelen meer geleidelijk gaat waarbij tussendoor wel hetzelfde “spel” wordt gespeeld als hierboven beschreven.
Het geven van aandacht en het geven van een extraatje en het geven van eten wordt dus altijd zodanig gespeeld dat de vogel er in geïnteresseerd is omdat wij het beschouwen als òns extraatje en òns eten. Bij stap 4 binnen het 5-stappen protocol mag de vogel als beloning voor gewenst gedrag even een brokje/bolletje pakken of voelen zoals ook we ook kunnen doen met andere dingen die we introduceren zoals bijvoorbeeld een speelgoedje, een lepeltje, enz.
Als de vogel de nieuwe voeding niet wil eten, wordt dat vrijwel altijd veroorzaakt door een houding van de eigenaar waarbij de vogel heel goed in de gaten heeft dat de eigenaar graag wil dat de vogel de brokjes of de bolletjes gaat eten. Bezorgdheid tonen als de vogel de brokjes of de bolletjes niet eet, wordt door de vogel beschouwd als een beloning voor het (ongewenste) gedrag. De vogel heeft in de gaten dat de eigenaar met dit gedrag te manipuleren is. Als we aan een vogel laten merken ergens een probleem mee te hebben, verliest de vogel respect voor ons. Vergelijkbaar met kinderen in de klas geen respect hebben voor een docent(e) die geen orde kan houden.
Om misverstanden te voorkomen: Overschakelen mag nooit op een manier gaan waarop we de vogel dwingen om te gaan eten waarbij hij/zij niets anders krijgt.
De papegaai mag echter niet gaan slapen zonder te hebben gegeten!
Vogels met een krop krijgen problemen als er geen voedsel meer langs de krop loopt. Ook ’s nachts gaat de spijsvertering gewoon door. Het is daarom van belang dat de vogel in ieder geval wat binnen krijgt. Daarbij maakt het niet uit wat de vogel krijgt als de vogel datgene wat hij/zij wel wil eten maar krijgt en ervaart als beloning voor gewenst gedrag.
Bij sommige vogels kan hierbij raadzaam zijn om de bestaande voeding te mixen met de voedingen van Harrison’s Bird Foods. Het is bekend dat het in de thuissituatie soms een aantal dagen duurt voordat het omschakelen is gelukt. Duurt het veel langer dan kan het raadzaam zijn om de vogel te laten opnemen voor het overschakelen. Mocht het overschakelen niet lukken, dan is het advies om een afspraak te maken met de Adviespraktijk voor Vogels. Er is dan sprake van een serieus gedragsprobleem bij de vogel. Er spelen dan meestal ook andere gedragsproblemen.
Onze ervaring is dat vogels zich, na het omschakelen van de voeding, binnen enkele dagen lichamelijk veel lekkerder gaan voelen.
Bij het overschakelen op de voedingen van Harrison’s Bird Foods moeten we rekening houden met verschillende fenomenen:
Kweekvogels
In de USA is gebleken dat als kweekvogels uitsluitend de voeding van Harrison’s Bird Foods krijgen , er minder eieren gelegd worden dan wanneer er daarnaast zaden worden gegeven. Om die reden wordt de voeding tijdens de kweekperiode aangepast.
Het is gebleken dat vogels op een zaaddieet in het begin soms meer eieren produceren dan vogels die uitsluitend de voedingen van Harrison’s Bird Foods eten. Uiteindelijk neemt de eikwaliteit op een zaaddieet af waardoor de bevruchting en de uitkomsten lager zijn. Tevens is er een duidelijke vermindering in de kwaliteit van de jongen die geboren worden.
Op een van de grotere professionele kwekerijen in Florida is gezocht naar de juiste balans en verhoudingen tussen de hoeveelheden van Harrison’s Bird Foods en de toevoegingen ( zaden/noten/groenten/fruit) om tot de optimale resultaten te komen.
Het advies is om maximaal 20 tot 25% toevoegingen te geven in de vorm van groenten/fruit/noten/zaden.
De toevoegingen hangen af van de soorten waar we mee te maken hebben. Zo hebben ara’s altijd noten nodig en vooral tijdens de kweekperiode meer noten.
Het is gebleken dat als vogels in een optimale kweekconditie zijn en de vogels vervolgens volop zaden krijgen, het produceren van eieren wordt gestimuleerd. De kwaliteit van de eieren en de kwaliteit van de jongen die geboren worden wordt echter zeer ongunstig beïnvloedt door zaden.
Een groot voordeel van het voeren van de voedingen van Harrison’s Bird Foods is dat de algehele (kweek)conditie van de kweekpoppen niet achteruit gaat als gevolg van het produceren van eieren.
Bij de genoemde papegaaienkwekerij zijn de kweekresultaten de afgelopen 12 jaar voortdurend beter geworden en is de kwaliteit en conditie van de kweekvogels ook voortdurend verbeterd.
Vogels in kweekbestanden laten na omschakelen op Harrison’s Bird Foods in het algemeen binnen een periode van 1 tot 1,5 jaar zien dat de kweekconditie aanzienlijk is verbeterd door het produceren van meer en betere eieren met een hoger bevruchtingspercentage en een hogere uitkomst.
In de praktijk zien we dat jongen die geboren worden in de loop van de tijd steeds beter en mooier worden als de kweekkoppels de voedingen van Harrison’s Bird Foods krijgen.
- Tagged: Harrison's Bird Foods, Voeding
Drs. Jan Hooimeijer
Vanaf 1 januari 2014 heeft Drs. Jan Hooimeijer zijn werkzaamheden voortgezet als gecertificeerd papegaaiengedrags- therapeut en als deskundige op het gebied van de vogelgeneeskunde.
Lees hier meer...