Vanaf 2 januari 2017 krijgt de grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus) een strengere bescherming. Dat is besloten tijdens de internationale CITES-conferentie, welke eind 2016 heeft plaatsgevonden te Johannesburg, Zuid-Afrika. Helaas wordt de grijze roodstaart internationaal bedreigd door illegale handel en stroperij. In de CITES-overeenkomst zijn strengere regels opgesteld om deze in Nederland zo geliefde vogel in de toekomst beter te beschermen.
Grijze roodstaartpapegaai
De grijze roodstaartpapegaai is een papegaaiensoort die in Nederland veel als gezelschapsdier wordt gehouden. Vroeger kwam deze soort voor in een groot gebied in West- en Oost-Afrika. Het leefgebied van de wilde grijze roodstaart is de afgelopen jaren sterk afgenomen en de wilde populatie is erg klein geworden.
Wat is CITES?
CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) is een internationale overeenkomst tussen 180 landen. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt over de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten. Inmiddels zijn meer dan 35.000 soorten bij CITES aangewezen als beschermde dier- of plantensoort. De grijze roodstaart is ook in deze overeenkomst opgenomen en conform deze overeenkomst krijgt de grijze roodstaart per heden strengere bescherming. De besluiten die genomen zijn tijdens de CITES-conferentie in Johannesburg, zijn per 2 januari 2017 geïmplementeerd in de Europese- en Nationale wet- en regelgeving.
EU-certificaat
De beslissing van CITES heeft tot gevolg dat binnen de Europese Unie een certificaat nodig is voor het vervoeren van- en overdragen van een grijze roodstaart. Eigenaren kunnen vanaf februari 2017 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een certificaat aanvragen.
Merken en administreren
Naast de certificeringsplicht geldt er voor de grijze roodstaart ook een merk- en administratieplicht. Dit houdt in dat eigenaren van grijze roodstaarten hun dieren moeten merken met een naadloos gesloten pootring of – als dat niet (meer) mogelijk is – een chip/transponder. Alleen in uitzonderlijke gevallen is internationale handel in grijze roodstaartpapegaaien in bepaalde mate toegestaan. Het gaat dan om vogels die aantoonbaar in gevangenschap zijn gekweekt en geboren uit ouders die legaal zijn verworven.
Chips/transponders
Het inbrengen van chips/transponders is uitsluitend een veterinaire handeling. Dit dient onder narcose ingebracht te worden.
Bronnen: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Adviespraktijk voor Vogels
Lees hier meer over het aanbrengen van een chip/ transponder bij papegaaien
- Tagged: cites, grijze roodstaart, wetgeving
Drs. Jan Hooimeijer
Vanaf 1 januari 2014 heeft Drs. Jan Hooimeijer zijn werkzaamheden voortgezet als gecertificeerd papegaaiengedrags- therapeut en als deskundige op het gebied van de vogelgeneeskunde.
Lees hier meer...