Volgens de Wet Dieren is er geen verschil tussen de hond en de kat.
De Wet Dieren geeft aan in artikel 1.4 onder ‘Algemene zorgplicht’:
1. Een ieder neemt voldoende zorg in acht voor dieren.
2. De zorg, bedoeld in het eerste lid, houdt in ieder geval in dat een ieder die weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat door zijn handelen of nalaten nadelige gevolgen voor dieren worden veroorzaakt, verplicht is dergelijk handelen achterwege te laten voor zover zulks in redelijkheid kan worden gevergd, dan wel alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevergd teneinde die gevolgen te voorkomen of, voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen, deze zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken.
8. Het is houders van dieren verboden aan deze dieren de nodige verzorging te onthouden.
Elke hondeneigenaar begrijpt dat het verboden is om de hond , al dan niet via een hondenluik, te laten loslopen, buiten het eigen terrein. Honden aan de lijn is een bekend bordje waarbij duidelijk wordt gemaakt dat de hond zeker niet mag loslopen in natuurgebieden om te voorkomen dat een hond beschermde dieren verstoord/verwond/doodmaakt.
Recent heeft een kat een ongeluk veroorzaakt in de Oude Boazstraat te Meppel, waarbij een oudere mevrouw, vanwege een aanrijding met een kat, door een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht vanwege letsels.
De eigenaar van de kat is volledig aansprakelijk voor de consequenties van het gedrag van de kat. Elke katteneigenaar weet dat doodgereden, danwel ernstig verwond worden in het verkeer een veel voorkomend probleem is bij katten.
Elke eigenaar weet ook dat loslopende katten ernstig overlast bezorgen door bijvoorbeeld te poepen in de zandbak voor de kinderen waarbij Toxoplasmose, een belangrijke zoönose, kan worden verspreid waardoor kinderen/mensen ziek kunnen worden.
Elke eigenaar van een loslopende kat weet dat de kat , bij wet beschermde dieren vangt/verstoord en doodmaakt. Als de eigenaar van een kat een beschermde diersoort/vogels vangt en doodmaakt, is de eigenaar in overtreding en is er reden voor een strafrechtelijke vervolging. Dezelfde katteneigenaar is wettelijk aansprakelijk en in overtreding als de eigen kat een beschermde diersoort/vogel vangt en doodmaakt. Zoals een hondeneigenaar wettelijk aansprakelijk is als de hond een schaap doodbijt. Dat begrijpt elke hondeneigenaar.
Conclusies
1. De eigenaar van een kat is volledig verantwoordelijk voor de gevolgen/schade van het gedrag/de overlast van de kat.
2. Als een kat wordt doodgereden gaat het om dood door schuld van de eigenaar van de kat omdat de katteneigenaar niets heeft gedaan om te voorkomen dat de kat wordt doodgereden.
3. De eigenaar van een loslopende kat onttrekt zich aan de zorgplicht van een eigenaar van een huisdier zoals is vastgelegd in de wet dieren. De eigenaar van de kat kan op basis van de Wet Dieren een proces verbaal krijgen, vanwege verwaarlozing , van een inspecteur van de Landelijke Inspectie Dienst van de Dierenbescherming.
4. Het is een ongemakkelijke waarheid voor katteneigenaren die zich niet verantwoordelijk voelen voor de gezondheid en het welzijn van de eigen kat.
5. Het is mijn ervaring dat iemand die opkomt voor de gezondheid en het welzijn van de kat al gauw het etiket “kattenhater” krijgt opgeplakt.

Drs. Jan Hooimeijer
Vanaf 1 januari 2014 heeft Drs. Jan Hooimeijer zijn werkzaamheden voortgezet als gecertificeerd papegaaiengedrags- therapeut en als deskundige op het gebied van de vogelgeneeskunde.
Lees hier meer...